Wybór dobrej kawiarki to podstawa!

Zakup kawiarki do kawy nie powinien być przypadkowy – dobre urządzenie pozwoli Ci uzyskać lepszy smak przygotowywanej kawy. Kawiarki aluminiowe lub stalowe wykonane ze stopów kiepskiej jakości to większe ryzyko, że napar będzie miał charakterystyczny, metaliczny posmak. Drugim problemem jest zawór bezpieczeństwa, który w tańszych urządzeniach często pełni funkcję wyłącznie dekoracyjną. Efekt może być taki, że kawiarka wybuchnie, oblewając kawą i wrzątkiem wszystko i wszystkich znajdujących się w pobliżu. To właśnie dlatego tak ważny jest wybór sprawdzonej kawiarki do kawy. Jako profesjonalna palarnia kawy (i zapaleni kawosze) szczególnie polecamy kultowe kawiarki Bialetti, których cena zaczyna się od niecałych stu złotych. Dzięki temu nie tylko unikniesz nieszczęśliwego wypadku, ale przede wszystkim zagwarantujesz sobie doskonały smak kawy espresso.

Kawiarki włoskie – jak z nich korzystać?

Jeżeli kafetiera jest już wybrana, pora na kilka wskazówek dotyczących zaparzania kawy Arabica. Zmiel świeżo paloną kawę z naszego sklepu – grubiej niż do espresso, ale drobniej niż w przypadku dripa. Chwilę wcześniej możesz wstawić wodę w czajniku. Gorącą wodę wlej do dolnej części kawiarki włoskiej (nieco poniżej zaworu), dzięki czemu nie tylko skrócisz czas przygotowywania kawy, ale zminimalizujesz ilość goryczy. Choć kawiarka polecana jest przede wszystkim do espresso, czasem warto zaryzykować i wybrać ziarna kawy specialty – otrzymasz rześki, ciekawy napar o pełniejszym body.

W naszym sklepie kupisz kawy Single Origin, które doskonale nadają się do tego rodzaju eksperymentów. Mamy też dobrą wiadomość dla fanów kawy mlecznej. Kawa z kafetiery świetnie łączy się z mlekiem – wystarczy, że kupisz spieniacz i będziesz cieszyć się kawą jak z włoskiej kafejki. 

Ostatnio przeglądane