Drzewo życia.







Zielone ziarnko prawdy.







Świeżo palone ziarna.
Palenie kawy
Sztuka tworzenia smaku.

Masz pytania? zadzwoń pod numer +48 22 726 77 00





Palenie kawy jest sztuką.

Dzięki ogromnemu doświadczeniu w paleniu kawy dostarczamy produkt wyjątkowej jakości. Naszym standardem jakościowym jest kawa łagodna, ale esencjonalna; delikatna, ale wyrazista i pozostawiająca najlepsze doświadczenia w pamięci. Promujemy produkty "niekwaśne" oraz "niegorzkie".

Jest to możliwe zarówno dzięki bezpośredniej współpracy z dostawcami kawy zielonej na światową skalę, jak i odpowiedniemu zapleczu ludzkiemu oraz technologicznemu. Nad całym procesem wypalania ziaren czuwają specjaliści o kilkunastoletnim doświadczeniu, którzy o kawie wiedzą niemal wszystko.







 


Proces.

Palenie kawy jest chemicznym procesem, podczas którego jest tworzony i stabilizowany aromat, smak, kwaskowatość, posmak oraz inne pożądane właściwości.

W pierwszym etapie palenia zielone ziarna wysychają, nabierają temperatury oraz delikatnego żółtego koloru. Charakteryzuje się to lekkim zapachem "wypieku" czy też "popcornu".

W drugim etapie, zwanym pierwszym "crackiem" (od dźwięku pękania) osiągamy temperaturę około 200-210 stopni. Ziarna osiągają lekko brązowy kolor oraz znacząco powiększają swoją objętość tracąc równocześnie na wadze około 5%.

W trzecim etapie osiągamy temperaturę około 220 stopni, a ziarna przyjmują kolor średnio brązowy. Utrata na wadze osiąga nawet 13%, zmienia się chemiczny skład ziaren przy uwalnianiu dwutlenku węgla.

W czwartym etapie osiągamy drugi crack przy temperaturze 225-230 stopni. Ziarna przyjmują kolor średnio ciemno brązowy oraz delikatną oleistą poświatę. Cały proces palenia kawy trwa średnio między 12 a 14 minut, po czym następuje proces chłodzenia kawy - około 3-4 minuty przy intensywnej wentylacji specjalnego urządzenia.




 

Cel.

Celem prawidłowego palenia kawy jest osiągnięcie maksymalnej słodyczy oraz intensywności aromatu espresso przy równoczesnym obniżeniu cierpkości oraz kwaskowatości. W większości wypadków kawa jaśniej palona jest bardziej kwaśna, ciemniejsza zaś bardziej gorzka. Tylko odpowiednie doświadczenie oraz wiedza o paleniu kawy może tak wypośrodkować te parametry, abyśmy mogli osiągnąć optymalny efekt.

Zbyt jasne palenie grozi mocną kwaskowatością, z kolei zbyt ciemne palenie może skutkować espresso gorzkim, bez aromatu i słodkości. Ponieważ duża część kawy na rynku jest "przepalona", rozwinęła się kultura łagodzenia kawy za pomocą słodkiego za sprawą laktozy mleka.






 


Fizyka a smak.

Kluczowym elementem przy paleniu kawy jest kontrola karmelizacji cukrów. W kawie zielonej dochodzi do karmelizacji przy temperaturze 170-200 stopni, dlatego jest tak ważne, aby na tym etapie kontrolować umiejętnie dalszy proces palenia.

Ciemna barwa kawy palonej jest powodowana właśnie przez karmelizację cukrów kawy zielonej. Cukry karmelizowane są mniej słodsze, stąd przepalenie kawy prowadzi do wyraźnej goryczy. Aby zmaksymalizować słodycz kawy i jednocześnie ograniczyć jej cierpkość należy przerwać proces palenia pomiędzy pierwszym a drugim crackiem.




 

Stopień palenia

Charakterystyka


Lekkie

Kolor jasno brązowy do cynamonowego. Niska gęstość i wyczuwalna kwaskowatość. Ziarna są suche. Takie palenie jest zbyt słabe, aby wyciągnąć z kawy pełen potencjał.

Średnio lekkie

Kolor jest średnio jasno brązowy. Ziarno pozostaje wciąż suche. Takie palenie skutkuje bardziej wyrazistą kwaskowatością oraz minimalnie większą gęstością.

Średnie

Kolor jest średnio brązowy. Kwaskowatość oraz gęstość wzrasta, ale ziarna w większości pozostają suche.

Średnio ciemne

Kolor jest pełny, bogaty i brązowy. Ziarna już nie są suche, lecz pojawiają się małe kropelki olejków. Kwaskowatość wyraźnie spadła, a gęstość jest najlepsza. Optymalne palenie do solidnego espresso.

Ciemne

Kolor jest głęboko brązowy w stronę czarnego. Ziarna są całkowicie pokryte świecącymi olejkami. Gęstość jest największa, ale uciekają smakowe niuanse i smak kawy jest mniej wyczuwalny.

Bardzo ciemne

Kolor jest prawie czarny. Ziarna pokryte kompletnie olejkami. Wszystkie smakowe niuanse nie są wyczuwalne, aromat oraz smak zredukowane do minimum. Gęstość jest bardzo "cienka".

 






Wyjątkowo sprawny Serwis.



Dołącz do Nas.



Zadzwoń do LaCava.

Serwisujemy ekspresy do kawy u Naszych klientów na miejscu lub w Naszym punkcie serwisowym. Odpowiadamy na zgłoszenia w ciągu 24h. W przypadku stałej współpracy usługi serwisowe są darmowe. Dołącz do grupy Naszych zadowolonych Klientów. Sprawdź jakie firmy Nam zaufały, przeczytaj referencje, aby dowiedzieć się, czym zaskakujemy naszych klientów każdego dnia.
Zanim zdecydujesz się na konkretne rozwiązanie, lepiej poznaj wybrane produkty. Porozmawiaj z naszym wyspecjalizowanym personelem.

                 
+48 22 726 77 00

Dowiedz się więcej o Serwisie. Nasi klienci i referencje. Kontakt.


















 

 

Copyright © 2012 Lacava
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie informacji i zdjeć ze strony zabronione.

Projekt i wykonanie: Strony internetowe PRO-LINK